Coronamaatregelen in Lommel

Beste sportclubs,

Graag berichten we jullie over de huidige regels die momenteel in Lommel gelden voor de sportsector.

Vermits er in onze regio Noord-Limburg strengere restricties gelden voor kinderen onder 13 jaar, zijn buitenschoolse activiteiten voor deze groep nog steeds verboden en dit tenminste tot en met vrijdag 12/02/2021.

Na de opheffing van deze strengere regel, gelden voor deze leeftijdscategorie volgende regels:

Voor kinderen tot 13 jaar:

  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Onderstaande regels zijn wel toegestaan in Lommel en dit vanaf vandaag 01/02/2021:

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

  • Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) blijven de richtlijnen ongewijzigd:

  • outdoor trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum vier personen (sportbegeleider inbegrepen) en mét 1,5 m afstand is toegestaan.
  • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum vier personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

Hier alvast een aantal antwoorden op de meeste gestelde vragen:

–          Mogen meerdere groepen van 4 of 10 op 1 sportsite een training of les krijgen?

Ja. Dit kan zowel outdoor als indoor (tot 13 jaar) – In Lommel voorlopig enkel outdoor voor +13j  Je gebruikt in alle gevallen de bestaande densiteitsregels (30m2 en 10m2) om de totale capaciteit te bepalen. De groepen moeten uiteraard strikt gescheiden worden en blijven.

–          Wat met de zwembaden?

Enkel voor de grootte van de groepjes (-13j wordt 10 ipv 50, 13-18j wordt 10 ipv 4) verandert er hier iets – In Lommel voorlopig enkel toegestaan voor +13j. Om de totale capaciteit, voor alle leeftijden, te bepalen is er de densiteitsregel van 10m2.

–          Wat met het kiezen van een hobby?

De oproep bestaat erin om 1 hobby te kiezen vanaf nu tot aan de krokusvakantie. Dit is een appel op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gezinnen of de gezinsvervangende plekken, niét bij de organisator van de activiteit.

–          Mogen trainers aan meerdere groepen lesgeven?

Dit kan niet gelijktijdig (bv aan meerdere groepjes van 10 op hetzelfde tijdstip) wel eventueel na elkaar of op andere momenten. Al wordt ook hier gevraagd om dit te beperken indien mogelijk en hier verstandig mee om te gaan. Er geldt sowieso ten allen tijde een mondmaskerplicht voor lesgevers en begeleider en de richtlijn om afstand te bewaren.

Indien er vragen zijn, neem gerust contact op!